Laura Silverman: Girl ​out of Water – Lány a vízből


Anise alig várja, hogy elkezdődjön a nyár, és minden szabadidejét a barátaival és a szörfdeszkájával töltse. Persze, végül semmi nem úgy alakul, ahogy tervezte. A szörfdeszkáját kénytelen gördeszkára cserélni, és szembenézni a családjával és saját félelmeivel.

Én és a könyv

Emlékszem, ez a könyv egy csomó másik olyan című könyvvel együtt jelent meg, amiben benne volt, hogy lány innen, ilyen lány, olyan lány, és bevallom őszintén, az összes felkerült a kívánságlistámra. Örülök ,hogy ezt végül volt lehetőségem elolvasni.

Köszönöm a könyvet a Könyvmolyképző kiadónak!

Kiadó: Könyvmolyképző,
Kiadás éve: 2019,
Oldalszám: 344.
Megrendelem

Fülszöveg

Az óceán felől érkező szellővel a hajában és homokkal a lábujjai közt, Anise alig várja, hogy a gimi utolsó éve előtti nyarat szörfözéssel töltse és lóghasson a barátaival a parton. Santa Cruz nem csak az otthona, hanem a szíve csücske. Ám amikor a nagynénje, egy egyedülálló anyuka komoly autóbalesetet szenved, Anise kénytelen búcsút inteni Kaliforniának, hogy segítsen gondját viselni a három unokatestvérének.

A kontinens belsejében található Nebraska az utolsó hely a világon, ahol Anise lenni szeretne. Természetesen szereti a családját, de nehéz neki hátrahagynia a múltját, amikor abban a házban kénytelen lakni, ahol az őt elhagyó anyja töltötte a gyerekkorát. És az otthon maradt barátai minden Instagram poszttal látszólag egyre messzebb kerülnek tőle.

Aztán találkozik Lincolnnal, egy karizmatikus, egykarú gördeszkással, aki ráveszi, hogy a szörfdeszkáját gördeszkára cserélje. Néha az egyetlen módja, hogy az ember talpra álljon, ha továbblép.

Lapszéli jegyzetek

Nagyon tetszett az alapötlet. Érdekes volt végre egy sportos lányról olvasni, és az elején olyan céltudatosnak tűnt, hogy azonnal megkedveltem. Aztán persze kiderül, hogy hopppácska, borul az egész nyári programja, és irány egy vízpartmentes állam, ahol egyetlen dolga az unokatesói felvigyázása lesz.

Anise ennek pedig egyáltalán nem örül, aminek én se örültem, mert innen jóval nyafkább lett azért. Értem én, hogy az utolsó közös nyara lett volna a barátaival, és a szeretett óceánját is elszakítják tőle, de... Na jó, annyira nem volt azért vészes, viszont többször volt, hogy azt hittem, hogy végre minden okés nála is, erre újra csak magára gondol, senki másra. De legalább nem húzódott sokáig egyik ilyen rész sem, mert képes volt kommunikálni másokkal, ami sok más YA regényről nem mondható el.

Néhány emléket jobb kiélvezni, mint megpróbálni felülmúlni.

Ettől függetlenül meg voltam elégedve vele, mint főszereplő. Céltudatos volt és kitartó, még ha nehezen is találta meg önmagát. És persze, mint később kiderül, nemcsak a vízpart hiánya bántja, hanem más gyermekkori problémák is áthatják az életét, amit azért nehezebb feldolgozni, mint azt, hogy elmarad a tervezett nyári program. Ezt a szálat tökéletesen megértettem, és nagyon tetszett, ahogy ki volt dolgozva. 

Mint a fülszövegből is kiderül, Nebraskában megismerkedik Lincolnnal, a városka legmenőbb gördeszkásával. Emellett persze a legcukibb, leghányatottabb sorsú, és a legviccesebb karakter egyben. Kicsit már túlzásnak éreztem az ő karakterét (fekete, egy karja van csak és örökbefogadott árva), ettől függetlenül nagyon megkedveltem. Olyan pozitívan látta a világot, és a legszomorúbb napokba is tudott egy kis vidámságot csempészni.

A mellékszereplők közül nem csak Lincolnot kedveltem meg, hanem szinte mindenkit, aki csak felbukkant a regényben (kivéve, tudjukkit, akit nem írok le, mert kicsit spoileres). Anise unokatesói hihetetlen aranyosak voltak, és az apukája és a nagynénje is belopta magát a szívembe.

A könyv stílusa és hangulata nagyon jól illett egymáshoz. Élveztem olvasni a könyvet, és hamar beszippantott a történet. Mostanában sokszor van elírás a könyvekben, szerencsére ez nem egy felkapott író könyve, szóval volt ideje a fordítónak, ami meg is látszik a könyvön (szerencsére).

– Az otthon nem egy hely. Hanem az emberek. És én mindig is együtt voltam az embereimmel.

Ha szereted évszakhoz illően olvasni a könyveidet, akkor ehhez mindenképp a nyarat ajánlom, hiszen a történet maga is nyári.

Összességében megnyert magának a könyv. Néha összeráncolt homlokkal olvastam ugyan a sorokat, de sokkal többször volt, hogy mosolyogtam, és boldog voltam a  történet miatt.

Ajánlom, ha:

- egy gördeszkás/szörfös YA-ra vágysz,

- szeretnél kikapcsolódni,

- úgy érzed nehezen találod a helyed,

- keresed a tökéletes strand-könyvet,

- érdekel téged egy egész jó karakterfejlődésHa felkeltette az érdeklődésedet a regény, akkor ITT tudod megvásárolni!
A Negyedéves várólista csökkentés projektre írt többi bejegyzést ITT tudod elolvasni.

Vigyázzatok magatokra és olvassatok jókat!

Vanda

Megjegyzések

Ezek is érdekelhetnek:

Karácsonyi ajándék - letölthető könyvjelzők