Decemberben történt - Könyvek és a mondanivalójuk


Sziasztok!

Hűha, elég érdekesen alakult ez a december. Hónap lején a szalagavatóra készültünk, ezután gőzerővel írtuk az emiatt elmaradt dolgozatokat, majd az utolsó két hétre szépen megbetegedtem, de annyira, hogy tegnap vért vett tőlem a doki, hogy megtudja mi a fene bajom van nekem. 


A betegségek alatt aztán bőven volt időm olvasni, így ebben a hónapban 8 rendes könyvet, és két rövid novella-szerűt olvastam el. Ma belekezdtem még egy könyvbe, szerintem még azt is befejezem idén. 

Jövőre az érettségire való készülés miatt egész biztos még kevesebb időm lesz a blogra, de majd meglátjuk. Havi egy-két bejegyzés biztos fog érkezni.


Na de nézzük mit olvastam decemberben

A decembert egy karácsonyi regénnyel kezdtem: Debbie Macomber: A fagyöngy alatt 
ezután egy urban fantasy következett: Neil Gaiman: Sosehol
majd egy ifjúsági könyv az 1960-as évekből: Halasi Mária: Az utolsó padban
ezután még egy rövid karácsonyi történetet elolvastam a hangolódás (és a kutyás témája) miatt: W. Bruce Cameron: Karácsonyi kutyavásár
Ezután jött pihenésképp a két rövid (legálisan ingyenes) e-könyv. Ezeket egy magyar lány írta, és google playről lehet letölteni őket. A címe Cathy Arrow: Boszorkányok a második része a Fogság (és még van neki kettő része)
Ekkor az idei legszebben illusztrált kötet következett: Ransom Riggs: A különlegesek regéi
Majd egy újabb rövid karácsonyi történet: Kathryn Taylor: Karácsonyi küldetés
Karácsony alatt pedig egy romantikus, szomorú regényt olvastam: Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Karácsony utáni első nap pedig egy rövid mesefeldolgozás került terítékre, amit barátom ajánlott: Philip Pullman: Roger titka


A kedvencem ezek közül... Jaj, nem nagyon tudok választani. Talán a Veled minden

hely ragyogó az abszolút kedvenc, a Sosehol és a Különlegesek regéi meg csak a szimplán kedvenc.
Olyat, hogy legkevésbé tetszett nem választanék, mert mindegyikben volt jó, és egyik se volt szerintem annyira rossz, hogy azt mondhassam rá, hogy rosszabb, mint a többi. Nyilván  Cathy Arrow könyve jóval kezdőbb, mint a többi, de ez se feltétlen rossz.

Fontos témák 

Amelyeket érintettem az olvasmányaim során 

Csak párat szeretnék most kiemelni, amiről úgy érzem fontos beszélni.
Nem lett baja a könyveknek

Az utolsó padban főszereplője egy cigány kislány, aki vidékről felkerül Pestre az apjával és két idősebb fiútestvérével. A tízéves Kati a számára szokatlan környezetbe nehezen illeszkedik be, és úgy érzi nem értik meg. Osztálytársai kicsúfolják, egyedül Copfos fordul hozzá szeretettel. A tanítónő az, aki miatt az osztály megtanulja, hogy milyen fontos, hogy elfogadjuk a másikat függetlenül attól milyen származású, és segíteni kell neki, hogy ő is be tudjon illeszkedni. 

A Soseholban Gaiman lement egészen a mélybe, és a patkányok lettek a világ urai. Persze csak odalent, ahol a kitaszítottak éltek, akik a pedáns társadalom számára elfeledettek, túl mocskosak, vagy gonoszak. Annyira, hogy észre se veszik őket, és ha mégis megszólítja egy lenti ember a fentit, pár másodperc múlva mér el is felejti. A mai emberek ugyanilyen gyorsan felejtik el az út szélén látott hajléktalanokat, a menhelyen sínylődő kutyákat/macskákat, és az árvákat.

A patkányokról a Roger titka jutott eszembe. Pullman a mese mellett görbe tükröt tart elénk, és bemutatja a kormány és a bíróság befolyásolhatóságát, illetve a hírújságok undorító módszereit, amivel az olvasóikra hatnak. Akik persze vakok és nem látnak tovább az orruknál. 

Az utolsó, amit megemlítenék itt a Veled minden hely ragyogó. Erről lehet lesz egy külön bejegyzés. Niven a saját tapasztalatait felhasználva hívja fel a figyelmet az öngyilkosságra. Ez a könyv tényleg mindent bemutat, ami ezzel kapcsolatos, a családi hátteret, a segítség hiányát, illetve annak megtagadását. Úgy érzem ez egy olyan regény, mait mindenkinek el kéne olvasni, hogy merjenek erről beszélni az emberek, hogy lássák, nem normális, ahogy a főszereplő viselkedett, de nem menthetetlen. 


Hát ennyi lett volna a móka mára, remélem tetszett nektek a bejegyzés és elolvassátok :D Ha esetleg szerintetek más mondanivalója volt ezeknek a könyveknek írjátok meg kommentben, illetve érdekelne, hogy számotokra mi volt ebben a hónapban az a könyv, aminek a legtöbb mondanivalója volt? 

Legyen szép napotok!
xxx
Aurinko





Megjegyzések

Ezek is érdekelhetnek: