Seanan McGuire: Minden szív kaput nyit | értékelés

Teremts egy világot, amiből rengeteg világ nyílik, és számtalan történetet tudsz majd róluk írni. McGuire kisregényei oda repítenek, ahová csak szeretnéd, de mindennek a kiindulópontja Eleanor West otthona. Lépj be te is az ajtódon, és nézd meg mi lapul mögötte.

Én és a könyv

Seasan McGuire Csellengő gyerekek sorozatának az első része az első fejezet után elvarázsolt, és nem is bírtam letenni, míg ki nem olvastam. Nem értem, eddig miért kerülte el a figyelmemet ez a könyv.

Köszönöm a recenziós példányt a Fumax kiadónak!

Fülszöveg

Eleanor ​West otthona csellengő gyerekek számára.

Házalók, látogatók, vizsgálók kíméljenek!

A gyerekek hajlamosak eltünedezni, ha adja magát a lehetőség. Átlépnek a szekrény hátulján, becsusszannak egy tükörbe, beesnek a nyúl üregébe, vagy egy vén kútba, hogy aztán egy merőben más helyen bukkanjanak elő.

De a mágikus vidékek már semmi hasznát nem látják azoknak a gyerekeknek, akikből kifacsarták a csodát.

Nancy is utazott egyszer, aztán visszaküldték. Viszont mindaz, amit átélt a túloldalon… az ilyesmi megváltoztatja az embert. A West kisasszony gondjaira bízott gyerekek nagyon is meg tudják érteni. Ugyanis mindnyájan keresik a visszautat saját fantasztikus világukba.

Nancy érkezése azonban komoly változást hoz az Otthonba. Valamiféle sötétség ólálkodik a sarkok mögött, és amikor elszabadul a pokol, Nancy és újdonsült iskolatársai lesznek azok, akiknek a rejtély végére kell járnia.

Kerül, amibe kerül.

Lapszéli jegyzetek

A könyvről röviden

– Kisregény,

– Sorozat első része,

Fantasy,

Iskolás szereplők, de felnőttek is élvezni fogják,

Nagyon jó

Véleményem

Már a megjelenés évében nézegettem ezt a könyvet, de aztán valahogy sose jutottam el odáig, hogy elolvassam. Azt hittem, annyira talán nem is érdekel, és nem tetszene. Hogy én mekkorát tévedtem!

A fülszöveg alapján a főszereplőnk Nancy, de valójában nem csak ő volt a középpontban. Az elején vele együtt ismertük meg Eleanor West otthonát, és általa értettük meg (már amennyire meg lehet érteni) ezeknek a különleges átjáróknak a működését.

Nancyről tudni kell, hogy utazása után (mint a legtöbb gyermek), teljesen megváltozott. Az addig színes ruhákat hordó lány csupa fekete-fehér ruhatárat szerzett be, és kedvenc tevékenysége a mozdulatlanság lett. A szülei nem értették mi történik vele, és ezért küldték őt Eleanor West otthonába, csellengő gyerekeknek.

A szülők azt hiszik, itt majd a gyógyulás útjára lép a gyermekük, de ez az otthon valójában teljesen más célt szolgál: reményt ad.

Az itt lakó gyerekek rendesen tanulnak, iskolába járnak, de emellett egy közös csoportterápia segítségével próbálják megérteni mi is történt velük, és elfogadni, hogy lehet sosem mennek vissza (bár ezt a legnehezebb, és nem is teszik túl sokan).

Nancy érkezése után azonban felborul a rend az iskolában, és ahogy a fülszöveg is sugallja, borzasztó dolgok történnek. És mivel Nancy nem egy csillogós, cukorkavilágból érkezett, a nyomozás közepén találja magát, hiszen be kell bizonyítania, hogy nem bűnös.

Maga a nyomozás igazából nem is tette ki akkora részét a regénynek (bár, 160 oldalról beszélünk, szóval az egész könyv nem olyan nagy), de eleve az egész történet izgalmas volt, és ez csak pluszban hozzátett az egészhez.

A főszereplőnk mellett több más iskolatársát is megismerjük, és mindenkinek annyira kíváncsi lennék a saját történetére! Szerencse, hogy van folytatása a könyveknek, hehehe. És angolul már még több megjelent *-* Okééé, lehet, hogy kicsit szeretem ezt a sorozatot.

De ha egyszer annyira tetszett! És nem csak maga a történet, hanem a kivitelezés, az írónő stílusa, és a szereplők is megvettek maguknak kilóra. 

Összességében a tökéletes portál fantasy-t tarthatjátok a kezetekben. Remek stílus, remek kivételezés, és számomra hihetetlenül érdekes történet. Annyit tudok mondani, hogy "még, még, még!"

Ajánlom, ha

– szereted a fantasy könyveket, ahol sokat lehet utazni,
– letehetetlen regényre vágysz,
– sokat ingázol, és rövid könyveket keresel hozzá,
– olvastál már McGuire-től és tetszett,
– vágytál már egy olyan világba, amit mintha neked teremtettek volna.


Ha felkeltette az érdeklődésedet a regény, akkor ITT tudod megvásárolni!
A Back to School projekthétre írt többi bejegyzést ITT tudod elolvasni.

Vigyázzatok magatokra és olvassatok jókat!

Vanda

Megjegyzések

Ezek is érdekelhetnek:

Monique Roffey: A sziget sellője | értékelés