Remy Mazel: Pfuj | értékelés

Van egy olyan korosztály, akiknek minden undi dolog izgalmas. Na, ez a könyv nekik szól! Pfuj!

PROjekt

Ha már növeljük  együtt a magánkönyvtárunk olvasottságát, természetes, hogy csupa rövid könyvet veszek a kezembe... Nem is én lennék, ha nem így lenne :D

Köszönöm a recenziós könyvet az Álomgyár kiadónak!

Fülszöveg

A világ telis-tele van mindenféle undi dologgal. Ezek nagyon érdekesek is lehetnek ám! Tudtad, hogy a lajhárok sosem pukiznak? Vajon miért? Hallottál már arról, hogy trágyából, azaz tehénkakiból házat lehet építeni? De hogyan? Ismered a világ legdrágább kávéjának furcsa titkát? Szerinted finom lehet? Ebben a könyvben választ találsz ezekre a kérdésekre, és még nagyon sok másikra is. Gyere, ismerkedj meg te is az állatvilág, a konyha, sőt, az emberek legérdekesebb undiságaival!

Lapszéli jegyzetek

A könyvről röviden

– mesekönyv óvodásoknak

– látássérült gyerekeknek: betűtípus nem a legjobb, de nem is rossz,
                                           nagyobb betűméret
                                           matt papírja van (szóval jó)

– Témák: kaki, pisi, puki, állatok undi szokásai, pár undi emberi furcsaság


Véleményem

Szerintem jó ötlet egy ilyen összefoglaló, átfogó könyv ezekről a dolgokról, de nem tudom eldönteni, pontosan milyen korosztályt céloztak meg vele.

Hiszen az első három fejezet olyan élettani folyamatokról szól, amit születése óta csinál a gyerek, és valószínűleg már beszéltek róla, ismeri, valamennyire érti is mi történik. 

Persze, sok érdekesség is van a könyvben, ami nem biztos, hogy felmerül egy egyszerű, szülői beszélgetés során. Ezeknek a megismerése biztos izgalmas lehet a gyerekek számára.

Ami még megnehezítette, hogy belőjem a célcsoportot, az az, hogy olyan a szöveg elrendezése, mintha önálló olvasásra tervezték volna. De közben ekkora mennyiségű szöveget elválasztás nélkül kb 8 éven felüliek kapnak. Addigra meg már tuti mindent tudnak az undi dolgokról.

Amúgy a könyv stílusa aranyos. Végig az olvasóhoz beszél, megszólítja őt, kérdéseket tesz fel neki. Nem mindig tudom eldönteni, hogy mi alapján választja valahol a "cuki" kifejezést, i alapján az igazit. De a sok "cuki" kifejezés az, ami talán segít belőni a könyvet. Mert egy ismeretterjesztő könyvben nagyobbaknak, mér nem kéne ezeket a szavakat használni. Itt is elmondja amúgy a rendes nevét, ne értestek félre :D

Nézzük akkor a fejezeteket.

A kakiról

Megtudjuk, hogyan jön létre (leegyszerűsítve), hogy ezt mindenki csinálja. Szó esik a ganajtúró bogárról, a kakival dobálózó csimpánzokról, és a még néhány más állati szokásról is. Illetve, hogy az ember hogyan tudja hasznosítani.

A pisiről

Ennek is hasonló a felépítése. Több érdekes állati szokást is felsorol, aminél biztos vagyok benne, hogy rá kell erősíteni utána, hogy embereknek azt nem szabad! Például, hogy a teve nyáron úgy hűti magát, hogy lepisili a lábát. Ebből tuti az marad meg a gyereknek, hogy le lehet pisilni a lábad. Szó esik a pisi színéről is, és hogy bizonyos ételek miatt megváltozhat. Illetve megemlít egy olyan "kutatást", hogy az minden ötödik ember belepisil a strandon a medencébe, és a felnőttek pisilni szoktak zuhanyozás közben. Minek? Na mindegy.

A pukiról

Megtudok, hogy "a puki-léggömb ugyanolyan nehéz lenne, mint egy rendes, szájjal felfújt lufi." :D Itt is, ami igazán érdekes rész volt, az az állatokkal kapcsolatos dolgok voltak. De felépítésében hasonló, mint az előző részek.


Állati undi!

Minden undi dolog, amit a kutyákról, macskákról, madarakról, halakról és nyuszikról tudni kell.

Finom falatok?

Ebben a részben leginkább érdekességeket olvashatunk. Szó esik a cibetmacska kávéról, mézről, büdi és penészes sajtokról, és a "pukiztató" ételekról. Ez a fejezet talán kicsit bonyolultabb, mint az eddigiek.

Illusztrációk

Minden oldalpáron az egyik oldal csak illusztráció. Érdekes stílusban, de szerintem nagyon aranyos rajzokkal van díszítve a könyv, még így is, hogy undi dolgokról van szó. Igyekezett a dolgoknak a humoros oldalát megfogni az illusztrátor.

Egyéb

Erről már beszéltem egy kicsit, de újra: milyen szituációban vegyék elő a nevelők ezt a könyvet? Otthoni környezetben? Óvodában az óvónők? Mert nem tudom elképzelni, hogy esti mesének ezt olvassa valaki, de a napirendbe is nehezen tudom elképzelni. Esetleg talán a bilire szoktatásra gondoltam még, de hát arról meg egy szó sem esik a könyvben, hogy nem a pelusba, hanem a wc-be kell kakilni.

Tetszett benne, hogy jól összegyűjtötte a kicsik számára érdekes és hasznos tudást. Igényesen megszerkesztett a kötet, 

Összességében jó az alapgondolat, jó a megvalósítás, de nem tudom elképzelni, hogy a könyvből meséljek a gyerekeknek. Esetleg ha van bennük kérdés direkt ezzel kapcsolatban, akkor elő lehet venni, mert tényleg igényes kiadás lett.


Ha felkeltette az érdeklődésedet a regény, akkor ITT tudod megvásárolni!
A Magánkönyvtár projekthétre írt többi bejegyzést ITT tudod elolvasni.

Vigyázzatok magatokra és olvassatok jókat!

Vanda

Megjegyzések

Ezek is érdekelhetnek: