Natalie Haynes: Ezer hajó | értékelés

"Ez nem egy vagy két nő története. Ez mindannyiunk története" - mondja a fülszöveg, és a könyv elolvasása után kijelenthetem, hogy egyetértek.

PROjekt

A Girl Power hétre mi sem illene jobban, mint az Ezer hajó. A trójai háború egy olyan történet, amit eddig csak a férfiak szemszögén keresztül láthattunk, megannyi nő hangját némítva el. Natalie Haynes arra vállalkozik az Ezer hajóban, hogy megmutassa az otthon maradt, a háborúba indult, és az istennők életét is, a trójai háború ideje alatt. 

Fülszöveg

Ez nem egy vagy két nő története. Ez mindannyiuk története.Az éjszaka közepén Aineiasz felesége, Kreúsza arra ébred, hogy szeretett városa, Trója lángokban áll. A tíz éve tartó háborúnak vége, a görögök győztek. Az asszony kétségbeesetten próbál menekülni a tűz elől, hogy elérje a városkaput, és reményei szerint találkozzon kedves férjével és kicsi fiával. Az utcákat azonban már ellepték a görög katonák. Vajon sikerül Kreúszának elkerülnie őket… és a végzetét?

Mindenki hallott már a trójai háborúról. Azt azonban jóval kevesebben tudják, mi lett a sorsuk azoknak a lányoknak, nőknek és asszonyoknak, akikre általában az események mellékszereplőiként gondolunk. Mi várt rájuk a háború után? Miért küzdött meg az amazon hercegnő Akhilleusszal? Hogyan cselezte ki Pénelopeia a férje trónjára áhítozó kérőit?

Az Ezer hajó az ő szemszögükből meséli el a nyugati világ egyik legnagyszerűbb és legmeghatóbb történetét.

Lapszéli jegyzetek

A könyvről röviden

– a történelem, mitológia női oldala

– Trójai háború

– bátorság, szerelem, veszteség,


Véleményem

Röpke két nap alatt olvastam végig az Ezer hajót, pedig azért 304 oldal volt. Mondjuk nem is csináltam túl sok mindent abban a két napban az olvasáson kívül xD

A trójai háború történetét remélem, nagyjából mindenki ismeri. De az általunk ismert történeteknek szinte az összes főszereplője férfi, igaz? Az Ezer hajóban (ahogy a fülszöveg is említi) megismerhetjük, hogyan élték meg ezt az egészet a nők, akiknek a háború a hősi halál helyett a rabszolgaságot jelenti, akik ottmaradnak a családjuk nélkül, és akikre senki nem gondol hősként.

"A férfiak halála hősies, a nők halála tragikus: ugye ez az?"

Az elején kicsit megijedtem, hogy mennyi szereplőt és helyszínt kell majd fejben tartanom, és bevallom, néha össze is zavarodtam olvasás közben, amin az elején lévő családfák sem segítettek mindig.

Néha úgy éreztem, annyira ugrálunk a történetek között, hogy nincs is időm igazán megismerni az adott szereplőt, aki épp mesélt, mert hirtelen egy teljesen másik történetbe gyömöszölnek bele.

De cserébe ezek a történetek mind nagyon érdekesek voltak, és sok erős női karaktert ismerhettem meg általuk. A kedvenc részeim a "trójai nők" történetei voltak, ahol Hekabé és lányai szemszögéből láthattuk az eseményeket. Kasszandra volt az egyik, aki igazán felkeltette a figyelmemet, és szívesen olvasnék még róla máskor is. Egy másik kedvencem Oinóné története, amit eddig nem is ismertem (jó igazából sokat nem ismertem a könyvből).

"(...) kevésbé hős-e Oinóné, mint Menelaosz? Utóbbi elveszíti a feleségét, ezért mozgósít egy hadsereget, hogy visszahozza, számtalan élet árán, számtalan embert téve özveggyé, árvává és rabszolgává. Oinóné a férjét veszíti el, és felneveli a fiukat. Melyik ezek közül a hősiesebb tett?"

Az isteni közjátékokat is nagyon élveztem, jó volt megismerni a trójai háború mitológiai eredetét, és Zeusznak is egy új oldalát mutatta meg a történet.

Az egyetlen szereplő, akinek a története hiányérzetet hagyott bennem, az Pénelopeia része volt. Az alapkoncepció tetszett, hogy leveleket ír Odüsszeusznak, és nagyban várja haza. Csak azt nem értettem, hogy ezekben a levelekben miért Odüsszeusz utazásait írja le? Először is, nincs is értelme, mert O. nyilván tudja, hogy mit csinál éppen, úgyhogy felesleges neki elmesélni. Másodszor, engem sokkal jobban érdekelt volna, hogy Pénelopeia-val mizu, mit csinál otthon, és hogyan tengeti az életét.

A könyv olvasása után kedvem lett jobban elmélyedni a görög mitológiában, és az ezzel foglalkozó regényekben, szóval alig várom, hogy több ehhez hasonló színvonalas könyvet olvashassak.

Összességében nagyon különleges történet, amit szerintem mindenkinek érdemes elolvasni, akit kicsit is érdekelnek a görögök, az istenek, vagy Trója története. Az Ezer hajó egy gyönyörűen kivitelezett történet, bátor, erős és meglepő nőkkel a főszerepben, akikről élmény volt olvasni.

Ajánlom, ha

- olvastál már hasonló könyvet, és tetszett
- görög mondavilág rajongóinak
- férfiaknak is, nem csak nőknek,
- 14 éven felülieknek.



Ha felkeltette az érdeklődésedet a regény, akkor ITT tudod megvásárolni!
A Girl Power projekthétre írt többi bejegyzést ITT tudod elolvasni.

Vigyázzatok magatokra és olvassatok jókat!

Vanda

Megjegyzések

Ezek is érdekelhetnek:

Monique Roffey: A sziget sellője | értékelés