Gordon Korman: A ​Medusa-terv | értékelés

Készen állsz megmenteni a világot? Ha Dannel és Amy-vel közösen megyünk, akkor persze, hogy készen állok! A két fiatal testvér a 39 kulcs utáni hajszában már bizonyított, de a megpróbáltatásaik nem értek véget. Ilyen az élet, ha az egyik legbefolyásosabb család sarjai vagytok, ugyebár...

Én és a könyv

"Alternatív – micsoda remek kifejezés a Cahill családra!"

A 39 kulcs sorozat volt az egyik legpörgősebb, legváltozatosabb, legizgalmasabb (blabla, de tényleg így volt) fiataloknak szóló történet, amit gimis éveim alatt olvastam. És mindeközben még a világ nevezetességeiről is sokat tanulhattam! Egyértelmű volt, hogy a folytatása sem maradhat ki az életemből, hiába vagyok azóta 23 éves. Biztos vagyok benne, hogy Amy és Dan története nem fog csalódást okozni.

Az értékelés elején általánosan írok róla, ha nem olvastad a 39 kulcs sorozatot sem lesz spoileres, jelzem, honnan az majd. 

Fülszöveg

Készen állsz megmenteni a világot? A nemzetközi sikersorozat új kalanddal tér vissza, melynek a részese lehetsz.

A tizenhárom éves Dan Cahill és nővére, Amy, azt hitték, a világ legbefolyásosabb családjának a tagjai. Azt hitték, örökre véget ért a 39 kulcs utáni hajsza, ami felfedte a hatalmuk forrásának titkát. És azt hitték, ők győztek. De Amy és Dan tévedett.

Egy napon segélyhívások érkeznek a világ különböző pontjairól: családtagjaikat, Cahilleket ejtett túszul egy rejtélyes szervezet, akik Vespereknek hívják magukat. Amynek és Dannek csupán néhány napja van teljesíteni az emberrablók bizarr követelését, különben a raboskodó rokonaikra halál vár. Amy és Dan nem tudják, mit akarnak a Vesperek, és hogyan lehetne megállítani őket, egy dolog azonban biztos: az ellenség mindent megtesz a győzelemért, és ha megszerzik a kulcsokat… az egész világot fogják foglyul ejteni.

Vesd bele magad a kalandokba!

Lapszéli jegyzetek

A könyvről röviden

– olvasni kell hozzá a 39 kulcs sorozatot!

– gyermekkönyv iskolásoknak (12+)

– Olaszországba utazunk,

– túszdráma.


Véleményem

Ha csak egy dolgot jegyzel meg ebből a bejegyzésből: NE HAGYJ TÚL NAGY IDŐT A KÖTETEK OLVASÁSA KÖZÖTT!

Mindig megjárom, és mindig az agyam rejtett zugaiból kell előszednem az infókat. Hiába rövidek a kötetek (ez pl nagybetűs 240 oldalas), annnnnyi, de annyi minden történik az egyes részekben, hogy csak kapkodom a fejem. Ez tipikusan az a sorozat, ami még a videójátékozó, tiktokhoz szokott fiataloknak (fiúknak is!) jó lehet, mert nem hagyja unatkozni az olvasóját.

Ha esetleg még nem olvastad a 39 kulcs sorozatot, ajánlom, gyorsan zárd be ezt az oldalt (vagy ne, annyi jó dolog van még itt), és irány a legközelebbi könyvesbolt (vagy könyvtár, nem kapok semmi részesedést, ha veszitek a könyvet xd), és tessék elolvasni azt! Az első könyv eme csoda lenne: Rick Riordan: A csontlabirintus

Amy és Dan történetét ismerhetitek meg általa, ahogy az egész világot bejárják, versenyezve az egyre több rokont felölelő családjukkal, hogy megnyerjék a 39 kulcs utáni hajszát, amiknek a megszerzésével hihetetlen hatalom vár rájuk. De vajon van-e esélye két kiskorúnak (és a nevelőnőjük, plusz egy kényes macskának), a család többi tagja ellen, akik gazdagabbak, jobban képzettek, és nem utolsó sorban, felnőttek? Majd minden kiderül...

És akkor innen, Medusa-terv. Méltó folytatása a sorozatnak.

A szereplőink már nagyobbak, komolyabb érzelmi világgal, de könnyebb anyagi és családi helyzettel. De nem csak Amy és Dan tér vissza, hanem az egész család itt van. Jópárjukról megtudjuk, hogy mi lett velük a hajsza lezárulta után, és szerintem jól bemutatja az író, hogy Amy és Dan mennyire más, már csak abban is, ahogy megélik ezt az egészet. Eddig is látszott, de most aztán tényleg kijön.

"– Ez a hobbink – felelte Dan gyorsan. – Nem bélyeget gyűjtünk, hanem necces hangulatú régi helyeken turkálunk.
Még csak nem is hazudott. A kulcskeresés alatt megjártak számtalan sírhelyet, katakombát és mindenféle titkos föld alatti kamrát."

 A történet rögtön belecsap a lecsóba, és nem hagyja, hogy letedd, bár az első oldalak után azért érzek egy kis lassulást. Míg a 39 kulcs sorozatban minden könyv nagyjából lezárt egy-egy országot, A Medusa-terven érződik, hogy sorozatkezdő kötet, és még rengeteg minden vár szerencsétlen szereplőinkre.

Kiderül, hogy a Cahill család mellett egy titkos társaság, a Vesperek is léteznek, akiknek céljaik egyelőre nem világosak, de egy biztos: a világ minden táján, egyazon időben ejtettek 1-1 Cahill túszt a család minden ágából, Amynek és Dannek pedig egy telefont hagytak, amin egyirányúan tudnak velük kommunikálni. A két testvér az első Vesper utasításai alapján Olaszországba indul, hogy teljesítsék a követeléseit, míg a többi családtag mindent megpróbál kideríteni róluk, amit csak lehet.

A könyv hozza a szokásos minőséget, Dan humoros beszólásai, Amy esze, és a pörgős cselekmény viszi a hátán a történetet.

Úgy érzem a szereplőink árnyaltabbak lettek, új oldalukat mutatják ebben a kötetben, ami előnyére válik a regénynek. A testvéri dinamika is változóban van, amit kicsit szomorú szívvel fogadtam, de remélem újra egymásra találnak majd.

A szereplőkkel együtt a történet is megérett egy kicsit. bevallom, nem igazán emlékszem, mennyire voltak durva dolgok az alap sorozatban, de itt azért volt pisztolylövés általi sérülés, Amy-ék kezében meghaló alakok, és egyebek. Mondjuk, nem túl grafikus leírással, illetve bármilyen videójátékban durvábbal találkoznak a fiúk 12 éves korukra, szóval, nem is tudom minek részletezem ezt. Ha nem játszik ilyennekkel a gyermeked, akkor sem durva amúgy. Az Egri csillagok durvább.

Ami újdonság volt még... Voltak benne képek és ábrák! De bár ne lettek volna. Illetve, a rajzolt ábrák szupik, okés, mutassák meg nekünk is a nyomokat, képeket, stb. De a szereplőkről, igazi emberekről tettek bele képet!! Miért? Minek? Mik azok a képek egyáltalán??? Te jó ég xd Nagyon fura volt. Nem tudom, más mit gondol róluk, de nekem nem hiányoztak.

Amúgy van egy-két ötletem, hogy ki lehet a Vesperek mögött (voltak gyanús pillanatok), de remélem tartogat még sok meglepetést számomra a sorozat. Alig várom, hogy olvashassam a folytatást (mielőtt elfelejtem, mi történt ebben xD)!

Összességében méltó folytatása a 39 kulcs sorozatnak, idősebb, árnyaltabb szereplőkkel, ugyanolyan izgalmas történettel, bonyolult családi kapcsolatokkal, rengeteg rejtéllyel és intrikával.

Ajánlom, ha

- szeretted a 39 kulcs sorozatot,
- letehetetlen regényre vágysz,
- szereted a pörgős történeteket,
- érdekel, mi lesz Amy-vel és Dannel.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a regény, akkor ITT tudod megvásárolni!

Vigyázzatok magatokra és olvassatok jókat!

Vanda

Megjegyzések

Ezek is érdekelhetnek: