Helen Rutter: A fiú, aki mindenkit megnevettetett | értékelés

- Miért nem tud tapsolni a T-Rex?

- ...?
- Mert kihalt.

Én és a könyv

A borító, a cím, és a dadogós kisfiú történetének ígérete hamar felkeltette a kíváncsiságom. Nem voltam benne biztos, hogy mire számíthatok, hiszen a fogyatákosságokat, különféle beszédhibákat, stb. feldolgozó könyvek néha elééég érdekesek. A köszönetnyilvánításból kiderül, hogy az írónő a könyvet a saját gyermeke miatt írta, hogy legyen egy könyv, olyan főszereplővel, akiben magára ismerhet. érdekelt, hogy mi sülhet ki ebből.

Fülszöveg

Ha az élet fura, csinálj poént belőle!

Billy Plimpton nagy álmot dédelget: ha nagy lesz, híres humorista akar lenni. Máris rengeteg viccet tud, de van egy probléma, ami folyton az útjába áll: a dadogása.

Billy eleinte azt gondolja, hogy a legkönnyebben úgy győzheti le a dadogását, ha… ha nem szól egy szót sem. Így a többi gyerek az új iskolájában nem hallja dadogni. Hamarosan rá kell azonban jönnie, hogy ez semmire sem megoldás. (Kezdjük, ott, hogy irtó nehéz ám úgy viccet mesélni, hogy az ember egy szót sem szól.)

Ahogy Billy rendíthetetlenül halad a színpad felé, rengeteg vicces (és néhány nem annyira vicces) dolog történik vele. Végül az egész iskola megtudja…

De ha azt hiszed, hogy Billy Plimptont bármi is eltántoríthatja, akkor nagyon tévedsz!

Ismerd meg Billyt és a sikere titkát!

Lapszéli jegyzetek

A könyvről röviden

– dadogó, 11 éves főszereplő fiú

– bullying

– rövid könyv, fiataloknak


Véleményem

Billy Plimpton dadog, beszédterapeutához jár, és most fog iskolát váltani, ahol szinte nem ismeri őt senki.

Billy imád viccelet mesélni, és mindenről listát ír. Van listája a legjobb vicceiről, dolgokról, amik miatt a húga elsírja magát, felnőttekről, hogy hogyan reagálnak a dadogásra, és persze arról is, hogyan tudna megszabadulni a dadogásától.

A könyv első pár fejezetében a dadogáson van a hangsúly, majd ahogy Billy szépen lassan mintha ráébredne, hogy ne ez alapján határolja be magát, egy olyan történet bontakozik ki, amiben sokan magukra ismerhetnek - milyen érzés egy új környezetben barátokra lelni, új hobbikat találni, és közben megküzdeni a legnagyobb félelmeinkkel, lépésről-lépésre. Legyen szó arról, hogy megszólalunk az osztálytársaink előtt, vagy pedig felállunk a színpadra, még akkor is, ha a nézőtér üres.

A könyv gyerekhangon meséli el, első szám első személyben, hogy hogyan éli meg Billy ezt az egészet, ezzel tökéletes olvasmány minden 10-14 éves fiúnak és lánynak - de én is szerettem olvasni.

A főszereplő mellett sok más különféle karaktert megismerünk, akik mind máshogy kapcsolódnak a történetbe és Billy életébe, ezzel is élőbbé és mozgalmasabbá téve a történetet. Mindegyikük olyan volt, mintha tényleg létezhetnének, és nem csak 2D-s betűk lennének a lapon.

Az egyik kedvencem a zenetanár/osztályfőnökük(?), akinél jobb tanárt azt hiszem nem is lehetne kívánni. Megértő, meg van benne a segítő szándék, és mindent megtesz a diákjaiért, de hagyja őket hibázni, és tanulni a történtekből.

A nagymama és a nagymama szobatársa is szívmelengető szál volt. Nem gondoltam volna, hogy sírni fogok ezen a könyvön, de így lett. Bár azt bevallom, nevetni nem nagyon nevettem.

A mindössze 232 oldalas könyv nemcsak szórakoztató, hanem tanító tartalommal is bír, hiszen bemutatja a dadogást, mesél a tünetekről, a módszerekről, amivel a beszédterapeuta segíteni próbál, és legfőképpen arról, hogy hogyan kell reagálni az ilyen helyzetekre. Az írónő ugyan nem dadog, de a kisfia igen, hiszen neki írta a könyvet. Úgy gondolom, első regénynek nagyon jól sikerült.

Azt ár írtam, hogy nem számítottam arra, hogy sírni fogok olvasás közben, de volt mikor mérges voltam a könyvre, és volt, mikor elgszívesebben megöleltem volna a szereplőket. Érdekelt Billy története, hogy hová fog eljutni, és vajon sikerül-e megvalósítania azt, ami a szíve vágya.

Összességében A fiú, aki mindenkit megnevettetett egy könyv a barátságról, kedvességről, családról, bullyingról, és leginkább az empátiáról. Rengeteg mindent tanít, még felnőttként (és gyógypedagógusként - nem ez a területem :D) is sokat megtudtam a témáról. 

Ajánlom, ha

- egy érzelemdús gyerekkönyvre vágysz,
- gyors tempójú olvasmányt szeretnél,
- dadogó főszereplőnek az élményeit olvasnád,
- csak egy egyszerű 11 éves fiúról olvasnál, aki humorista akar lenni.


Ha felkeltette az érdeklődésedet a regény, akkor ITT tudod megvásárolni!

Vigyázzatok magatokra és olvassatok jókat!

Vanda

Megjegyzések

Ezek is érdekelhetnek: