Sportos könyv - Húzós szerelem

Véleményem szerint kevés könyv szól a sportról, vagy csak én nem találkoztam velük? (Várjatok, rákerestem moly.hu-n a sport címkével ellátott könyvekre, és van egy pár.)
Ha ti olvastatok ilyesmi könyveket szeretettel várom az ajánlásokat kommentben :D

Mindenesetre, egy-egy ilyen könyv, akár a sport népszerűsítésére is alkalmas lehet, mondjuk akkor azt nagyon jól kell megírni, hogy mégis élvezettel olvassák azok az emberek is, akik nem ismerik azt a sportot. (Ezt Magdi amúgy nagyon jól megoldotta)

A könyvtárban akadt meg Greff Magdi: Húzós szerelem című könyvén a tekintetem, főleg a borító miatt. Aztán észrevettem, hogy magyar író könyve, plusz romantikus, illetve sportról szól, hát akkor jöjjön csak haza velem.


Itthon aztán elolvastam a fülszöveget, amiből sok minden kiderül:
"Különleges regény a sportról és a szerelemről. Réka kajakozik, és állatorvosi egyetemről álmodik, ám a szocializmus alatt egy dezertőr gyereke az utolsó, aki bejuthat egyetemre. Egyetlen esélye a sportösztöndíj, és egyetlen dobása egy verseny Belgiumban. A csapattal tart egy furcsa, örökké jegyzetelő fickó, és egy undok orosz versenyző. Képes lesz Réka megnyerni a versenyt, ahol a jövője a tét? Ha mindez még nem lenne elég, feltűnik a színen Szőke, egy vagány új sporttárs, de Ádám, a régi barát is másféle érdeklődést mutat. Melyikük a nagy szerelem? Réka izgalmas utazásra indul, ahol nem csak a vízen kell helyt állnia, de a szívügyekben is, mert nem minden az, aminek látszik, egy olyan korban, ahol minden szóra vigyázni kell."
Ezután magát a könyvet is elolvastam természetesen :D

Olvasás előtt fogalmam se volt, milyen lehetett a nyolcvanas években élni, de ez a könyv se segített túlságosan megértetni velem. Azt felfogtam, hogy összesen háromféle autómárka van, köszi, illetve mindenféle egyéb márkák is előfordultak tömegesen (zizi, dunakavics, Pilóta keksz stb). De csak mint szó, katalógus szerűen, amitől egyáltalán nem adta át ezeknek az éveknek a hangulatát. A másik a zenék. Rengeteg zene előfordult a könyvben, ezek egyikét se ismerem, és nem is vagyok az az olvasás közben zenehallgatós. Viszont kigyűjtöttem nektek őket a bejegyzés végére, hátha érdekel valakit :D

Kicsit hiányoltam, hogy jobban látszódjon a különbség Belgium és Magyarország között. Persze, Réka jó párszor elmondta, hogy bezzeg a szocialista Magyarországon ez nem így néz ki. Úgy tudtam, hogy nyugati zenék se jutottak be olyan gyakran Magyarországra, bár lehet a nyolcvanas években már nem volt annyira vészes a helyzet? (Mint megtudtam igen, ez már az enyhülés időszaka volt.)
A fülszöveg sportot ígér nekünk, és hogy Rékának a jövője a tét ezen a versenyen. A verseny leírása meg is történik, de aránytalannak éreztem a leírást. A Réka számára fontos szám sokkal kevesebb karaktert ölel fel, minta többieknek való szurkolás.


Réka szerelmei közül, Ádám már az elejétől fogva unszimpatikus volt, illetve Réka Szőke iránti vonzalmát is nehezen értettem meg. Hisz Szőke bunkó volt, Vera állandóan rajta lógott és általában úgy nézett ki, mint aki pont lekakilja Rékát. Persze aztán mindig odament babusgatni, de akkor is.

A mellékszereplők közül Csongi volt a kedvencem, bár a legtöbb szereplőről csak egy-egy jellemző derült ki, a nevükre nem is nagyon emlékszem. Így a négy fiú számomra a következő: aki zenét hallgat, a kekszes csávó, a vörös vicceske, a Dórin lógó.

A bevezetésben említettem, hogy jól oldotta meg az írónő azt, hogy olyanok is értsék miről van szó, akik semmit, vagy csak keveset tudnak a kajakozásról. Hisz velük volt Géza (az örökösen jegyzetelő férfi), aki semmit nem tudott erről a sportról, így sokszor kérdezett rá szakszavakra, a versenyek menetére, és hasonlók.

Összességében a történet olvastatta magát, bár a stíluson van még mit csiszolni. Illetve. Ugye elvileg ez a nyolcvanas évek regénye. Na most, az egyik zene, amit hallgattak a Fast Car-ként van csak említve, ami 1988-ban jött ki. Meg a Got To Be Certain is :D Azért ez már nagyon-nagyon közel van a rendszerváltáshoz. Konkrétan ekkor kezdődött. Úgyhoogy, ez itt egy kicsit sántít nekem. Kétlem, hogy ebben az időben bárkit is érdekelt volna Réka, meg a disszidált szülei.

És akkor lássuk a zenéket, előfordulási sorrendben.

Omega: Gyöngyhajú lány
Tracy Chapman: Fast Car
Wham!
Rick Astley:
Together ForeverMadonna: La Isla Bonita
Karell Gott: Lady Karneval
Kylie Minogue: Got To Be Certain
AC/DC: Highway To Hell
MARRS: Pump Up The Volume
Madonna: True Blue
Baltimora: Tarzan Boy
The Heating Is On
A-Ha: Talk On Me
Neoton Familia: Santa Maria
Sabrina: Boys
Queen: We will rock you
Billy Idol: Dancing With Myself
Culture Club: Karma Chameleon
AC/DC: Highway To Hell (megint)
Tina Turner: Private Dancer
Tina Turner: Lady In Red
Roxette: Listen to Your Heart
Hát akkor... jó zenehallgatást és olvasást mindenkinek!


Húzós szerelem (képek forrása Pinterest)




Megjegyzések

Ezek is érdekelhetnek:

Monique Roffey: A sziget sellője | értékelés