Mauri Kunnas: Mikulás ​és a varázsdob | értékelés

Mennyire kell idiótának lenni ahhoz, hogy már majdnem tavasszal írjak erről a téli könyvről? Mikulás, karácsonyis borító... Végülis tuti mindenki kedvet kap majd az olvasásához igaz? Igaz?

Én és a könyv

A mesék a gyengéim lettek a 2020-as évben, pláne, ha ilyen gyönyörű a borító, és ennyire érdekes a címe is. Az pedig csak egy meglepetés plusz dolog, hogy még film is készült a könyvből, amit ugyan karácsonykor nem néztem meg, se december hatodikán, de szerintem így tavasszal, ha majd hiányzik a hó még bepótolom gyorsan.

Az értékelés a Prológus Adaptációk hete projektjének keretében született.

Köszönöm a könyvet a Kolibri kiadónak!

Fülszöveg

Mikulásfalván egymást követik a furcsábbnál furcsább esetek. Hogy került bors a mézeskalácsba? Ki tüntette el az égről az északi fényt? És miféle vírus támadta meg a számítógépet éppen akkor, amikor már megoldódni látszott a rejtély?
A Mikulás már majdnem a végére ért az idei karácsonyi kívánságoknak, amikor kis manói a zsák alján különös firkát találnak egy megsárgult levélpapíron, alatta pedig egy titokzatos nevet: Bikfic. Mikulás és a manók elindulnak, hogy megfejtsék a rejtélyes levelet, de a dolgok nem egészen úgy mennek, ahogy kellene. Valaki egyfolytában borsot tör a Mikulás orra alá. Vajon miért?
A neves finn illusztrátor, Mauri Kunnas karácsonyi története ezúttal is izgalmas és vidám kalandot ígér.

Lapszéli jegyzetek

Egy mesekönyvről nehéz sokat írni, pláne ha ennyire tetszik nekem. Remek történet, böngészős képek. Egyszerűen szuper. Azért igyekszem bővebben kifejteni.

Először is, az író Mauri Kunnas, neves finn illusztrátor, állítja a fülszöveg. Amíg utána nem néztem jobban abban a hitben éltem, hogy ez a könyv volt az első találkozásom vele, de valójában nem!

Anya még régebben megvette a Kutya egy kalevala című könyvet, amit egy estimese keretében meg is hallgattunk. Emlékszem mennyire tetszett nekünk a húgommal, annak az illusztrációi, és maga a története is szuper.

A Mikulás és a varázsdob sem marad el mögötte, és nagyon örülök, hogy volt lehetőségem elolvasni.

A mese története nem volt túl bonyolult, viszont ettől függetlenül én nagyon élveztem.

Már majdnem minden kívánsággal végeztek a Mikulás haza táján, mikor egy furcsa levél kerül elő. A Bikfic néven írt kívánság komoly fejtörést okoz azonban a manóknak. Így hát Leonora és Ville a Mikulással együtt elindulnak, és sorra járják a műhelyeket, hogy kitalálják, vajon mi lehet Bikfic kívánsága. Közben furcsábbnál furcsább dolgok történnek, és végül még egy rejtélyt meg kell oldaniuk, mielőtt tönkremenne az egész karácsony.

A történetet remekül kiegészítik a csodás illusztrációk. A könyv elején találunk egy bemutatkozást az összes szereplőről (ez számomra nagyon hasznos volt, és a leírások is felettébb humorosak). Azután pedig jönnek a majd én teljes oldalas rajzok. Percekig tudnék böngészni egy-egy oldalon, és mindig valami újat találnék. Legyen az valami vicces, vagy aranyos pillanat az illusztrációval megörökítve, amit a szöveg nem tudott elmondani.

Még egy térkép is van benne a Mikulás falujáról, amit szintén lehet böngészni érdekességek után kutatva.

A szöveg stílusa szerintem könnyen érthető kisebbeknek is, tökéletes választás esti mesének, persze, ha nem altatni akarunk vele, mert ehhez a képeket is látni kell.

Összességében elmondhatom, hogy engem teljesen magával ragadt a mese légköre, bájos, humoros pillanatai, és a boldog befejezés.

Ajánlom, ha

– egy jó karácsonyi történetre vágysz,
– keresed a tökéletes illusztrált mesekönyvet,
– nem tudod mit vegyél ajándékba a kisgyereknek a családban,
– te magad szereted a meséket,
– és csak úgy, mert meseszép.



Ha felkeltette az érdeklődésedet a regény, akkor ITT tudod megvásárolni!
Az adaptációs projekthétre írt többi bejegyzést ITT tudod elolvasni.

Vigyázzatok magatokra és olvassatok jókat!

Vanda

Megjegyzések

Ezek is érdekelhetnek: