David Litchfield A ​mackó, a zongora és a kismackó koncertje | értékelés

Mackó egy ideje már nem zenél, felhagyott a színpadi élettel. Visszavonultan él a családjával az erdő mélyén. Kislánya azonban rátalál az elhagyatott zongorára, és különleges tervet formál a fejében...

PROjekt

A második rész után, és a gyönyörű illusztrációknak hála biztos voltam benne, hogy a trilógia utolsó részét sem hagyhatom ki az olvasásból. Ez a trilógia pedig tökéletes karácsonyi ajándék lehet a kisebb olvasóknak!

Köszönöm az Álomgyár kiadónak a recenziós példányt!

Fülszöveg

Emlékszel még a mackóra, aki talált az erdőben egy zongorát, majd hatalmas sztár lett? Rajongók milliói előtt tündökölt, minden álma valóra vált. Most, évekkel később mackó visszatért erdei otthonába, mert az álmai megváltoztak. Kislánya, kismackó egy napon megtalálja az elhagyott zongorát. Mackó nem játszik többé a hangszeren, úgy hiszi, már senki nem kíváncsi a zenéjére. De kismackó elhatározza, bebizonyítja, hogy az apja téved.

A mackó, a zongora és a kismackó koncertje A mackó és a zongora-trilógia záró meséje. Ezek a bestseller történetek bemutatják, hogy a siker és a szerencse csak időleges, de a legszebb dalok örökké szólnak.

Lapszéli jegyzetek

A könyvről röviden

– befejező kötet,

– illusztrált mese, beszélő állatokkal

– könnyen olvasható, kevés szöveggel


Véleményem

Ez a kötet talán még az előző részt is felülmúlta illusztrációban. Hihetetlen milyen gyönyörű, részletgazdag rajzokat kapunk. Bármeddig el tudnám nézegetni őket, és akár még a lakás díszeként is szolgálhatnának. Igen, azt hiszem ez varázsolt el legjobban ebben a részben.


Innentől a mese cselekménye is szóba kerül, de mivel gondolom a gyerekednek vennéd meg, nem magadnak, és kb. 40 oldal, 1 teljes sornyi szöveggel/oldal, így annyira nem bánjátok majd.

A történet maga nem túl hosszú, nem túl drámai. Azt mondanám, hogy tökéletes a fiatalabb gyerekeknek. Talán kiscsoportostól alsós korig biztos élveznék, de ha valamelyik nagyobb gyerek is belelapoz, a képek tuti őt is elvarázsolják.

Az sorozat első részében ugye a Mackó és a Zongora története volt középpontban, hogy hogyan is kezdődött el minden. A második részben a hegedülő kutya és a barátság témáját dolgozta fel a szerző mesés formában. Ebben a harmadik részben pedig méltó lezárást kap a történet, és megmutatja, mi történik a sztárság után.

A mese stílusa hozza a szokásos minőséget. A szöveg nagy betűvel íródott, kifejezetten könnyen olvasható. Kivéve mikor az illusztrációra van ráírva, és még én is nehezen olvasom ki?? Gyengénlátó gyerekeknek emiatt nem ajánlom annyira.

A mese kicsit szomorúan kezdődik, visszautalva az első részre, de aztán a Medvének saját családja lesz, és már nem is gondol a zongorázásra. A főszereplőink mackó és kismackó.


A kismackó egyszer felfedez egy zongorát az erdőben, és akkor az apukája elmeséli neki a történetét. A kismackó  csodálkozott, hogy miért nem zenél már az apja, mikor annyira boldog volt közben, és ezért kieszel valamit, hogy újra összehozza a régi bandát.


Végül aztán sikerült neki, és egy egész állatsereglet gyűlt össze a szigeten, hogy újra együtt zenéljenek. 

(ez az egyik kedvenc illusztrációm a könyvből. Csodaszép szerintem)

Szerintem nagyon szép lezárása volt ez a trilógiának. Kicsit én is úgy érzem magam, mint Mackó a mesében amúgy. Bár híres sose voltam (lol, szép is lenne), de középiskola után abbahagytam a zenélést, és boldogan gondolok vissza rá, de már jó régen nem játszottam. Talán újra elő kéne vennem a fuvolámat... Csak tudom, hogy nagyon béna lennék, és nem akarok szembesülni ezzel xD Na, de ez egy másik történet.


Összességében A mackó és a zongora utolsó részében tényleg átélhettük (ahogy a fülszöveg ígérte), hogy a dallamok örökké a szívünkben szólnak, és az illusztrációk (nem tudok eleget beszélni róluk) egy teljesen másik világba kalauzolnak minket.

Ajánlom, ha

- olvastad az első két részt,
- van egy 3-10 éves gyermeked
- különlegesen szép illusztrált mesét szeretnél
- van valamilyen kapcsolatod a zenével.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a regény, akkor ITT tudod megvásárolni!
A Könyvek a fa alá projekthétre írt többi bejegyzést ITT tudod elolvasni.

Vigyázzatok magatokra és olvassatok jókat!
Vanda

Megjegyzések

Ezek is érdekelhetnek: