Willy Vlautin: Ne ​hagyj cserben! | értékelés



Szállj fel egy buszra és menj az álmaid után. Építsd fel a házad tégláról téglára, hogy igazi bajnok lehess. Kísérd el Horacet, hogy te is bejárd egy bajnok göröngyős útját.

Én és a könyv

A könyv fülszövege keltette fel igazán a figyelmemet. Mostanában igyekszem olyan könyveket is olvasni, amikben kicsit nagyobb a diverzitás, és nem feltétlen egy fehér amerikai a főszereplőnk.

A bejegyzés a könyvek a fa alá projektre íródott, mert ha szereted megsiratni a rokonaid, akkor mindenképp remek könyv lesz ez nekik (meg amúgy szuper, szóval tényleg).

Köszönjük a recenziós példányt a Helikon kiadónak!

Fülszöveg

Horace Hopper félig indián, félig ír, apját nem ismeri, anyját is alig, és egy rancson dolgozik, ahol a Reese házaspár a fiaként szereti. Horace kedveli ezt az életet, főként a lovakat, de közben a fehér emberek metálzenéjéért is rajong – és csábítja a város. Megszállottan edz, mert bajnok akar lenni, igazi, nagy bajnok, amilyen indián bokszoló még sohasem volt. Otthagyja hát Nevada zord hegyeit, és – mexikóinak adva ki magát – nekivág a bunyós karriernek. És győz, majd újra győz, mert olyan erősen tud ütni, mint nagyon kevesen. S aztán Las Vegasban találja magát, és már látja, hogy mocskos és kegyetlen világban kell felküzdenie magát a csúcsra…
A Ne hagyj cserben szívszorító történet egy fiúról, aki az identitását keresi, aki meg akarja mutatni: méltó rá, hogy igazán tartozzon valahová.

Lapszéli jegyzetek

A történet egy ranchon kezdődik, ahol megismerkedünk Horace-szal, a főszereplőnkkel. Horacenek az az álma, hogy bokszoló bajnok legyen, de nem indiánként, hanem mexikóiként. A nevelőszülei is fontos szerepet kapnak a történetben, bár érdekesnek találtam, hogy a könyv utolsó oldaláig csupán a vezetéknevükön vannak említve.

Maga a történet cselekménye szépen hömpölyög, nem siet el semmit, bár a végén az első oldalakhoz képest felgyorsult a tempó.

Mint a bokszolós műfajoknál (bár annyit nem olvastam még), itt is kiemelt helyen vannak a főhős ring küzdelmei, meg az is, hogy miként készül fel rá. Ami kifejezetten tetszett, hogy nem csak a fizikai oldalát mutatta be Willy Vlautin, hanem a mentális oldalát is. Hogy hogyan érez Horace amikor egyedül, egy teljesen idegen városba költözik, ahol munkát kell találnia, hisz valamiből fizetnie kell az étkezéseit. Az is tetszett az írásban, hogy valós képet adott arról, hogy milyen nehéz is felkészülni bármire, és hogy ez nem csak fizikai tehert jelent, hanem mentálisan is.

"Egyszerűen csak rajtad múlik, hogy az légy, aki vagy. Egyszerűen csak elég erősnek kell lenned hozzá, hogy önmagad legyél."

Láthatjuk, hogy Horace hogy küzd meg azzal, hogy indián létére mexikói akar lenni/annak adja ki magát, és viszonya alakulását a többi emberhez. Horace egy kacskaringós utat jár be a történetben, eljut egy kis farmról egészen LA-ig. Sajnos, ha ennél jobban bele megyek akkor már spoiler lesz és azt nem akarom hisz ez a könyv megérdemli, hogy elolvassák (olvasd el!).

A Reese házaspár életébe is belelátunk, például milyen kihívásokkal jár, ha az embernek idős korában állandó segítség nélkül kell vezetni egy farmot. Persze nem ez a főszál, de ezt is élveztem olvasni, és érdekesebbé tette a könyvet számomra.

Az nagyon tetszett Vlautin stílusa, és úgy érzem a fordítás is vissza adja azt a komoly-szomorkás hangulatot, ami a Ne hagyj cserben! könyvön végigvonul.

A történet hatalmas fordulatokat tartogat az olvasó számára, legalábbis számomra mindenképp az volt. Amint becsuktam a könyvet eleredtek a könnyeim, és sokáig nem is tudtam abbahagyni a sírást, csak ültem és nem tudtam mit kezdeni magammal.

Összességében mindenkinek ajánlom ezt a könyvet de persze ha nem szereted, hogy egy könyv eltér a szokásos befejezéstől akkor ne olvasd el de egyébként olvasd mert hiába „csak” hömpölygős a tempó, nagyon olvastatja magát a történet.


Ha felkeltette az érdeklődésedet a regény, akkor ITT tudod megvásárolni!
A Könyvek a fa alá projekthétre írt többi bejegyzést ITT tudod elolvasni.


Vigyázzatok magatokra és olvassatok jókat!
Vanda és Janka

Megjegyzések

Ezek is érdekelhetnek: