Theodora Goss: Az ​alkimista lányának különleges esete | értékelés

Mindig jó érzés, ha egy külföldi regényben magyar helyszíneket látunk felbukkani, és micsoda meglepetés az, hogyha az író magyar származású. Theodora Goss első regénye igazi csemege minden viktoriánus kori krimirajongónak.

Én és a könyv

Mikor megláttam a könyvet először, tudtam, hogy elfogom olvasni egyszer. A cím és a borítója rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Nem bántam meg, hogy megtettem.

Köszönöm a könyvet a Metropolis Mediának!

Fülszöveg

Miután ​nagybeteg édesanyja elhunyt, Mary Jekyll kénytelen szélnek ereszteni házanépét. Hajdan jónevű orvos-tudós édesapja, dr. Henry Jekyll tisztázatlan körülmények között távozott az élők sorából, így az ifjú hölgy szűkös időknek néz elébe. Ám hamarosan ennél is több fejtörést okozó problémákkal kerül szembe, kezdve nyomban egy vadóc leányzóval, és a gyanúval, hogy apja hajdani barátja, a gyilkossággal vádolt Edward Hyde talán még életben van. Mary már csak megélhetési okokból is kénytelen a rejtély nyomába eredni, s ehhez nem mástól kap segítséget, mint a híres detektívtől, Sherlock Holmestól, és az ő krónikás hajlamú társától, dr. Watsontól. Ahogy nyomozásuk kibontakozik, úgy lépnek a színre újabb, a viktoriánus kor krimi- és természetfeletti horror irodalmából ismerősnek tűnő szereplők, hogy ki-ki megpróbálja megfejteni vagy épp elfedni a szálakat, melyek egy hajmeresztő dolgokra képes, titkos társasághoz vezetnek.

A magyar születésű, de Amerikában felnőtt Theodora Goss trilógiájának első része letehetetlenül izgalmas, ám nemcsak kalandokban, de emlékezetes szereplőkben, humorban és egyéb rabul ejtő elemekben is gazdag történet, mely 2018-ban megkapta a legjobb első regénynek járó Locus-díjat, és jelölték a Nebula- és World Fantasy-díjakra is.

Lapszéli jegyzetek

Az alkimista lányának különleges esete a késői viktoriánus korban játszódik, egész pontosan az 1890-es években. Már a legelején kiderül, hogy a történet könyv-a-könyvben stílusban íródott. Az elején ez számomra nagyon szokatlan és furcsa volt. A regény szövegét néha megszakította az, ahogy a (számunkra egyelőre ismeretlen lányok) beszélnek az eseményekről, az írás folyamatáról.

Alapvetően az zavart ebben a felépítésben, hogy azok a szereplők akiket a történet folyamán később ismerünk meg, már ők is a történet elején beleszólnak. Így aztán amíg ők nem jelentek meg fogalmam sem volt, hogy kicsoda az, aki éppen megjegyzést fűzött a történethez. De amint a történetben is megjelennek (és nem csak úgy hogy beleszólnak a mesélésbe) onnantól már sokkal jobban tetszett ez a megoldás.


A szereplőkről nem tudok sokat írni, hogy spoilermentes legyen. Mary szimpatikus volt a kicsit anyáskodó stílusával. ami szerencsés, mivel ő a főszereplője a történetnek. Dianát nagyrészt kedveltem, de néha nem értettem egyet a tetteivel. Catherine nekem nem lett a kedvencem, nem tudnám megmondani miért. Ettől függetlenül jó szereplő, csak mi nem passzolunk. Justine a szerény, de legerősebb karakter a csoportból. Nekem a második ekdvenc karakterem lett, főleg miután megismertem a háttérsztoriját. Beatrice-ból nagyon keveset kaptunk, de őt már az elején megkedveltem, és remélem a többi kötetben többet kapunk belőle.

Alig várom, hogy a második részben többet olvashassak róluk.

A történet lassan bontakozik ki, a vége felé pedig begyorsít amit az egyes szereplők háttértörténete lassít egy kicsit. De ezeknek hála nem csak a szereplő múltját tudjuk meg hanem a nyomozáshoz is fontos információkat kapunk.

A történet (főleg a megjegyzésekben) kifejezetten humoros, ami sokat dobott számomra a könyvön.

„Na, és ha a női ruhákon lennének zsebek? Akkor a nők meghódíthatnák a világot!”.

Van benne egy hangyányi politika is. Szóba kerül az éppen akkor kibontakozó szüfrazsett mozgalom, de szerintem majd a következő részekben több szerepet fog játszani.

A korszak hangulatát (nekem) nem adta át annyira, sőt a sok lady-zés (ami persze néha lehet hogy direkt) már-már ironikus hangulatot adott az egész főleg úgy, hogy akárhányszor van leírva, az mindig dőltbetűs.

Összességben ez egy jó könyv, és ha szereted a Sherlock Holmes regényeket, akkor ez is biztosan tetszeni fog.

Ajánlom, ha:

- szereted a frankestein-t,
- szereted Sherlock Holmest,
- szereted a viktoriánus korban játszódó angol fantasy-horror regényeket


Ha felkeltette az érdeklődésedet a regény, akkor ITT tudod megvásárolni!
A Féléves várólista csökkentés projekthétre írt többi bejegyzést ITT tudod elolvasni.

Vigyázzatok magatokra és olvassatok jókat!

Vanda és Janka


Megjegyzések

Ezek is érdekelhetnek: