Stephanie Garber: Legendary | értékelés by Máté

 


A Legendaryban újra visszautazunk a Caravalban megismert mesés világba, és Tellával vállvetve szállunk bele a versenybe. Hatalmas tét forog kockán, lehet, hogy nem mindenki éli túl. Tarts velünk, hiszen a játék csak most kezdődik el!

Én és a könyv

Vanda nyomására olvastam el a Caraval második részét. Az elsőről írt értékelésemet ITT olvashattok. Ha azt még nem olvastátok, ajánlom, hogy tegyétek meg, mivel előfordul, hogy hivatkozok rá.

Fülszöveg

Egy összetört szív.
Egy megfizetendő adósság.
Egy vérre menő játék.

Donatella Dragna a Caraval varázslatos világában végleg megszabadult zsarnok apjától, és a nővérét, Scarlettet is megmentette egy baljós házasságtól. Lenne mit ünnepelnie a Dragna-lányoknak – de Tella még nem szabad.
Még a játék előtt, végső kétségbeesésében egyezséget kötött egy bűnözővel, és most olyasmivel tartozik neki, amit eddig soha senki nem tudott megszerezni. Ki kell derítenie a Caraval mester, Legend valódi nevét! Erre csak egyetlenegy esélye van: ha megnyeri a Caravalt.
Tella tehát második alkalommal is beleveti magát a legendás versengésbe, és ezzel keresztezi egy gyilkos trónörökös útját, belebonyolódik egy elátkozott szerelembe, valamint a titkok kusza hálójába… amivel bajba sodorja Scarlettet is.
A Caraval mindig is bátorságot, ravaszságot és áldozatokat követelt. Ám ezúttal még többet kér a játék: ha Tella nem tudja teljesíteni, amit az alkuban ígért, és nem szolgáltatja ki Legend igazi nevét, mindent elveszít – talán még az életét is. De ha nyer, Legend meghal, és a Caraval örökre megsemmisül.

Isten hozott újra a Caravalban… a játék még csak most kezdődik igazán!

Lapszéli jegyzetek

A könyvről röviden

– Young Adult, krimi, fantasy
– Sorozat második része, befejezett
– Középbirodalomban játszódik 17/18. században
– 480 oldal

Véleményem

Újra szembesültem vele, hogy Stephanie Garber a Caraval trilógiát nem fiúk és férfiak számára írta.

 Ahogy a sorozat első köteténél is bosszankodtam a színekről, az ugyanúgy megjelent itt is (egy lila szobáról konkrétan egy oldalon keresztül olvashatunk, hogy mennyire lila, a megszokott nem létező színekkel leírva). Amit szintén nem igazán tudok megérteni, hogy a lányok ruhája a leírás alapján legalább 20 kilós. Valóban nagyon szép ruhák, és egy Caravalra öltözzön is fel az ember rendesen, de Tella, ez a 17 éves kislány, minden éjjel szaladt, úszott, verekedett, stb, ami ezekben a ruhákban lehetetlen, és jól meg is szenvedett velük minden éjjel.

 Viszont, hogy a lényegre térjek, ha elsiklunk ezek felett a teljesen logikátlan, de annál gyönyörűbb részleteken, egy fordulatos és izgalmas regényt kapunk újfent. Férfi létemre meg voltam elégedve a szerelmi szálak mennyiségével és minőségével egyaránt. Igazán nem szeretnék semmilyen poént lelőni, de oldalról oldalra változik az, hogy ki kicsoda, mi valóságos, és mi nem, és hogy, egyátalán ki kivel van.

A föszereplő Scarlett helyett, most Tella lett, és az ő küzdelmeit kísérjük végig. A másik főszereplő Legend egyik színésze, Dante, de róla nem szeretnék semmit mondani, mivel ő a legtitokzatosabb ember a világon talán. A karakterek többnyire valóságosak és valós érzelmekkel rendelkeznek (persze a mágikus fátumok akik nem emberek nem ugyanúgy éreznek de ez megint már spoiler). Tella számomra sokkal szerethetőbb mint Scarlet, azonban borzasztó idegesítő, hogy mindenkinek visszabeszél, az olyan helyzetekben leginkább, amikor csöndben kéne maradni.

Egyébként a könyv nagyon tetszett, és sikerült több ponton meglepnie. Az atmoszférája a helynek talán nem fogott meg annyira, mint az első részben, de ezt a történet remekül kompenzálta. Rendesen lehetett Telláért izgulni, szurkolni neki. Voltak olyan szívszorító pillanatok, amikor a sírás kerülgetett, sőt volt olyan is amikor nevettem, pedig sose szoktam könyvön nevetni.

Összességében egy szuper, nem mindennapi könyv. Tele csavarral, mágiával, szerelemmel és gyűlölettel. MIndenképp elolvasom a harmadik részét is!

Ajánlom, ha

– szereted az ifjúsági krimiket,
– szereted a 17-18. századi ruhákat és bálokat,
– szereted a könnyed mágiát.


Ha felkeltette az érdeklődésedet a regény, akkor ITT tudod megvásárolni!
(Épp benne van a Libri 3+1 akciójában az egész trilógia😉)

Vigyázzatok magatokra és olvassatok jókat!
Máté

Megjegyzések

Ezek is érdekelhetnek:

Monique Roffey: A sziget sellője | értékelés